Mihovil Španja je za neke velika zvijezda, za druge nepoznato ime -  ovisno o tome koliko znamo o sportskim dostignućima hrvatskih sportaša na međunarodnom planu.

 Mladić koji je ne tako davno navršio trideset godina, sa ukupno 26 osvojenih medalja na europskim i svjetskim prvenstvima kao i paraolimpijskim igrama, najtrofejniji je sportaš Republike Hrvatske.

 Mihovil je kao šestomjesečna beba primio cjepivo koje je izazvalo dječju paralizu i zbog kojeg mu je samo 24 sata nakon primanja bio oduzet donji dio tijela. Paraliza se s vremenom djelomično povukla, no za desnu nogu nije bilo spasa - ostala je zauvijek nerazvijena. Usprkos takvom vrlo izraženom fizičkom nedostatku, Mihovil se zahvaljujući pozitivnom obiteljskom okruženju razvijao u jedno optimistično dijete puno volje da prebrodi ograničenja koja su mu drugi svojom nepažnjom i nemarom nametnuli zauvijek.

Proplivao je s godinu i pol, puno ranije nego što je prohodao, i plivanje je  odredilo njegov budući život ne samo kao sportaša već i kao privatne osobe. Za razliku od većine profesionalnih sportaša, Mihovil se osim sporta posvetio i općoj naobrazbi pa je tako završio fakultet, a da bi se nakon što je odlučio prestati s natjecateljskom karijerom, mogao posvetiti poslu koji voli, poslu u kojem njegove verbalne sposobnosti doista dolaze do izražaja – njegov diplomski studij su Odnosi s javnošću.

 Postojeći arhivski snimci u kojima su dokumentirani od najranijih događaja njegovog života do rehabilitacije i treninga u dječjoj i tinejđerskoj dobi, pa do napetih i adrenalinom nabijenih snimaka velikih međunarodnih uspjeha na paraolimpijskim igrama, pomažu nam da doživimo ovu priču na jedan duboko emotivan način.

Tako Mihovilova priča – u kojoj on, kao i ljudi oko njega, nesebično s gledateljem dijeli svoja uvjerenja i osjećaje - postaje univerzalna, dozvoljavajući svakom od nas da se ogleda, preispita svoja stajališta i osobno, kroz jednu jedinstvenu sudbinu, doživi jedan svijet koji nam se najčešće čini dalekim od naše svakodnevice, ali bi u svakom trenutku mogao postati i naša realnost.

“You’re only one car wreck or broken leg away from being Jackie”    Simon Stewart, trener danskog paraolimpijca Jackiea Christiansena

 Tehnički podaci:

Dužina: 74 min.  
Format: 16:9 HD / DCP

Scenaristica i redateljica: Antonia Dubravka Carnerud

Glavni snimatelj i montažer: Mišo Sorić
Glazba: Zack Hemsey, Žarko Dragojević

Glavni i odgovorni producent: Antonia D. Carnerud

Film je sufinaciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra  


 © 2016. Hrvatski film d.o.o./Croatian Films Ltd